25/04/2015

Šokolāde

Beidzot esmu saņēmusi ilgi gaidīto kokosriekstu eļļu. Pasūtīju to internetā, jo manā pilsētā iegādāties nevarēja. Fantazēju dažādas receptes, kur lietošu šo eļļu, bet galvenais, ko gribēju izmēģināt ir paštaisītā šokolāde!
Zināju jau, ka arī tā būs vienkārši pagatavojama, bet par garšas īpatnībām gan nebija ne mazākās nojausmas. Kā tā garšos, kā izskatīsies, kāda būs konsistence... Interesanti !
Viss sākās ar formiņu iegādi, izmantoju silikona formu, kas ir perfekta priekš šokolādes (vienkārši izņemt konfektes). Bet var lietot arī ledus saldējamo trauku vai liet masu veidnē un gatavu šokolādi griezt vai sadrupināt. Lielajā veidnē, lejot masu, apakšā jāieklāj cepamais papīrs, lai vienkāršāk izņemt un drupināt.
Šajā reizē dikti neeksperimentēju ar receptes "uzķūnēšanu" un perfektās garšas atrašanu. Izmantoju bāzes recepti, recepti uz kuras pamata tiek taisītas variācijas.
Recepte:
  • 6 ēdamkarotes kokosriekstu eļļa
  • 4 ēdamkarotes kakao
  • agaves sīrups  
  1. Uz lēnas uguns (ūdens peldē) izkausē eļļu.
  2. Pievieno saldinātāju. Var likt agaves sīrupu vai kļavu sīrupu. To pievieno pēc garšas un vēlmes, cik spēcīgu vai saldu šokolādi vēlaties. Var likt medu, bet tas noslāņojās formiņas apakšā (konfektes virspusē, konfekti nevarēja skaisti izņemt ārā). Medus pievienošu tad, kad šokolāde tiks klāta slānī.
  3. Masu pilda formiņas, iekšā saliek var salikt riekstus/odziņas. Es iekšā liku drupinātas mandeles, kaltētas dzērvenes, lazdu riekstus un dateļu karameli.
  4. Ļauj sacietēt.
Rezultāts:
Manas ilūzijas bija savādākas. Iegūtās konfektes garšo labi, bet mazliet savdabīgi, ja salīdzinām ar veikala šokolādi. Es pat teiktu, ka salīdzināt nav iespējams. Šī šokolāde drīzāk garšo kā trifeles. Konsistence arī ir daudz mīkstāka nekā veikala šokolādei. Tā ātri kūst, kaut vai turot pirkstos. Kad paturēju ilgāku laiku ledusskapī, tās sacietēja cietas. Vislabāk man patika konfektes bez papildus pievienotajām sastāvdaļām.
Īsti pat nevaru pateikt, kas, bet nepatika ēdot šīs konfektes. Iespējams, pievienoju pārāk maz saldinātāja. Pie kam, tās nevar daudz ieēst, jo eļļa dara savu. Kopumā esmu apmierināta ar rezultātu. Tomēr nākošās reizes šokolādi lietošu kā sastāvdaļu kādā ēdienā, piemēram, braunijos vai riekstu/augļu bāriņos nevis konfektīšu gatavošanai. 
Veicot tālākos kulinārijas eksperimentus, secinu, ka daudz labāks rezultāts sanāk, ja šokolādi gatavo ne tikai no kokosriekstu eļļas, bet pievieno arī kakao sviestu. Recepte šeit. Pēc šīs receptes pagatavoju gardu riekstu šokolādi. 
Recepte:
  1. Sablenderē lazdu riekstus ar mērcētām datelēm, kausētu kokosriekstu eļļu (mazliet).
  2. Pilda veidnēs un uzlej šokolādi (labāk gatavotu ar kakao sviestu).
  3. Ievieto saldētavā.

Esmu lepna, ka beidzot uztaisīju šokolādi. Atliek vien gatavot gardos saldumus, nevaru vien sagaidīt, kad taps manas  "raw chocolate slices" interpretācijas!

No comments:

Post a Comment