14/03/2015

DEHIDRĒŠANA. MUSLIS. CEPUMI

Jau kādu laiku mani priecē dehidrators. Tas tika pasūtīts ebayā, jo piedāvājums Latvijā bija ļoti ierobežots. Būtībā to varēja iegādāties  tikai Raw garden veikalā, kur tā izmaksas sanāca lielākas nekā pasūtot  to no Vācijas (buy it now), ieskaitot piegādes izmaksas. Pieļauju, ka piedaloties izsolē, varētu to iegūt vēl izdevīgāk vai pirkt lietotu, lai gan sadzīves tehniku lietotu, es diez vai riskētu. Kopumā izmaksas lielas (>250 eiro), bet domāju, ka ir tā vērts!
Ir iespējams pirkt 3 veidu dehidratorus ar 4,5 vai 9 plāksnēm. Es izvēlējos ar 5! Kā komentētu savu izvēli!? IDEĀLA. Ar 9, tas vairāk domāts, ja tiešām ir liela ģimene un visi ir ieinteresēti dehidrētā ēdienā vai tas lieliski derētu vasarās, lai pie viena visu sadehidrētu. Ja ir doma par biznesu utt, tad jāņem ar 9! Ar 4 plāksnēm, man būtu par maz. Plākšņu skaits ietekmē arī elektrības patēriņu, tādēļ, nav jēgas pirkt lielo un nepiepildīt pilnu! Par elektrību, es aizvien nespēju saprast cik liels ir elektrības patēriņš manam dehidratoram. Manuprāt, ir jūtams, bet nav mega liels. Centos pat sarēķināt, cik izmaksā viena dehidrēšanas reize, ņemot vērā pašreizējās elektrības cenas, ja nenokļūdijos, tad sanāca vidēji 1-1,5 eiro/reize!
Uz plāksnēm nepieciešams likt teflona loksnes, tādas kā cepamo papīru. Arī tās pasūtīju ebay, bet nesaņēmu (errors :D) un nolēmu negaidīt, kad problēma tiks atrisināta, liku iekšā parasto cepamo papīru un dehidrēju. Noteikti ar teflonu ir/būtu labāk, bet iespējams es to nekad neuzzināšu :D , jo arī ar parasto cepamo papīru ir tīri ok. Kā pluss, tiek ietaupīta nauda, vismaz 10 eiro par vienu plāksni!
Viss sākās ar augļu dehidrēšanu, banāni, kivi, āboli, bumbieri. Dehidrēju arī mazos tomātiņus un ķirbi! Viss sanāca lieliski, īpaši bumbieri un banāni. Ideāli garšo kivi + banāni. Produkti tika sagriezti ar slicer”u, bet tik pat labi var griezt ar nazi, vienādās, plānās sloksnēs. Es dehidrēju līdz 45 grādu temperatūrai, tādēļ process ir laikietilpīgāks, apmēram 24 stundas un rezultāts nav tik kraukšķīgs kā veikalos pieejamajai produkcijai. IEGUVUMS, netiek zaudēti vitamīni uc labumi, kas ir augļos un dārzeņos! Drīzumā plānoju mēģināt ananāsu :)
Procesu turpināju ar mušļa, maizes un cepumu gatavošanu, ieguvu informāciju, skatījos daudzus youtube video, lasīju svaigēšanas grāmatu un nonācu pie savām atziņām!
Šoreiz par cepumiem un musli!
Muslis ar godžī ogām sanāca perfekts (manā skatījumā).
Sastāvdaļas:



  • zaļie griķi (pirkti tirgū). Pirmajā reizē izmantoju griķus, kuri jau bija iepriekš dehidrēti, 12 h, bet otrajā reizē izmantoju produktus iepriekš tos izmērcējot.
  • saules puķu sēkliņas,
  • ābola-banāna-dateļu biezenis,
  • godžī ogas,
  • ābols,
  • banāns.
  • smalcināti rieksti,
  • sezama sēklas,
  • žāvēti āboli,
  • rozīnes,
  • dateles.
Būtībā, var likt iekšā visu, ko vien vēlaties, kas vien garšo, bet pamatdoma ir tāda, ka ievēlētās sastāvdaļas sastiprina kopā ar ābolu-banānu-dateļu biezeni. Izdevīgi ir izmantot tieši zaļos griķus, ko tiem ir neitrāla garša un tie aizņem lielu tilpumu. Rezultātā tiek iegūta masa, kas pati par sevi ir ārkārtīgi garda, to var ēst arī kā saldo bez dehidrēšanas! Iegūto masu izklāj uz cepam-papīra un gaida fantastisko rezultātu. Pasniedz ar ābolu-banānu biezeni vai pēc paša interpretācijas!


Riekstu-kanēļa cepumi. Šajos cepumos lietoju riekstus, kas paliek pāri pēc riekstu piena gatavošanas, tos nenosusinot ļoti sausus.Tātad, sastāvdaļas:


  • rieksti, kas paliek pāri no riekstu piena, es lietoju zemes mandeļu atlikumus, jo šie rieksti ir izdevīgāki piena gatavošanai (par piena gatavošanu citos rakstos),
  • mazliet kanēļa, tas piešķir negaidīti labu un neuzkrītošu garšu,
  • rozīnes,
  • karote medus saldumam,
  • saules puķu sēklas,
  • banānu-ābolu-dažu dateļu biezenis, lai sastiprinātu masu.
Masai jābūt samērā biezai, lai varētu izveidot cepumus! Dehidrējas tāpat kā muslis, apmēram 20+ h! Šis ir lielisks veids kā pilnībā izmantot visu, ko gatavojam, lai nekas netiek izmests nelietots!

Gan muslī, gan cepumos nerakstu % sastāvam, jo ir vērts eksperimentēt un paļauties savām sajūtām, kā jau kulinārijā! Ja Jums izdodas atklāt kādu super labu kombināciju, dalies ar to, būšu pateicīga! :) Veiksmi un lai izdodas :)

No comments:

Post a Comment