Jau kādu laiku mani priecē dehidrators. Tas tika pasūtīts ebayā, jo piedāvājums Latvijā bija ļoti ierobežots. Būtībā to varēja iegādāties tikai Raw garden veikalā, kur tā izmaksas sanāca lielākas nekā pasūtot to no Vācijas (buy it now), ieskaitot piegādes izmaksas. Pieļauju, ka piedaloties izsolē, varētu to iegūt vēl izdevīgāk vai pirkt lietotu, lai gan sadzīves tehniku lietotu, es diez vai riskētu. Kopumā izmaksas lielas (>250 eiro), bet domāju, ka ir tā vērts!
Ir iespējams pirkt 3 veidu dehidratorus ar 4,5 vai 9 plāksnēm. Es izvēlējos ar 5! Kā komentētu savu izvēli!? IDEĀLA. Ar 9, tas vairāk domāts, ja tiešām ir liela ģimene un visi ir ieinteresēti dehidrētā ēdienā vai tas lieliski derētu vasarās, lai pie viena visu sadehidrētu. Ja ir doma par biznesu utt, tad jāņem ar 9! Ar 4 plāksnēm, man būtu par maz. Plākšņu skaits ietekmē arī elektrības patēriņu, tādēļ, nav jēgas pirkt lielo un nepiepildīt pilnu! Par elektrību, es aizvien nespēju saprast cik liels ir elektrības patēriņš manam dehidratoram. Manuprāt, ir jūtams, bet nav mega liels. Centos pat sarēķināt, cik izmaksā viena dehidrēšanas reize, ņemot vērā pašreizējās elektrības cenas, ja nenokļūdijos, tad sanāca vidēji 1-1,5 eiro/reize!
Uz plāksnēm nepieciešams likt teflona loksnes, tādas kā cepamo papīru. Arī tās pasūtīju ebay, bet nesaņēmu (errors :D) un nolēmu negaidīt, kad problēma tiks atrisināta, liku iekšā parasto cepamo papīru un dehidrēju. Noteikti ar teflonu ir/būtu labāk, bet iespējams es to nekad neuzzināšu , jo arī ar parasto cepamo papīru ir tīri ok. Kā pluss, tiek ietaupīta nauda, vismaz 10 eiro par vienu plāksni!
Viss sākās ar augļu dehidrēšanu, banāni, kivi, āboli, bumbieri. Dehidrēju arī mazos tomātiņus un ķirbi! Viss sanāca lieliski, īpaši bumbieri un banāni. Ideāli garšo kivi + banāni. Produkti tika sagriezti ar slicer”u, bet tik pat labi var griezt ar nazi, vienādās, plānās sloksnēs. Es dehidrēju līdz 45 grādu temperatūrai, tādēļ process ir laikietilpīgāks, apmēram 24 stundas un rezultāts nav tik kraukšķīgs kā veikalos pieejamajai produkcijai. IEGUVUMS, netiek zaudēti vitamīni uc labumi, kas ir augļos un dārzeņos! Drīzumā plānoju mēģināt ananāsu
Procesu turpināju ar mušļa, maizes un cepumu gatavošanu, ieguvu informāciju, skatījos daudzus youtube video, lasīju svaigēšanas grāmatu un nonācu pie savām atziņām!
Šoreiz par cepumiem un musli!
Muslis ar godžī ogām sanāca perfekts (manā skatījumā).
Sastāvdaļas:
Muslis ar godžī ogām sanāca perfekts (manā skatījumā).
Sastāvdaļas:
- zaļie griķi (pirkti tirgū). Pirmajā reizē izmantoju griķus, kuri jau bija iepriekš dehidrēti, 12 h, bet otrajā reizē izmantoju produktus iepriekš tos izmērcējot.
- saules puķu sēkliņas,
- ābola-banāna-dateļu biezenis,
- godžī ogas,
- ābols,
- banāns.
- smalcināti rieksti,
- sezama sēklas,
- žāvēti āboli,
- rozīnes,
- dateles.
Riekstu-kanēļa cepumi. Šajos cepumos lietoju riekstus, kas paliek pāri pēc riekstu piena gatavošanas, tos nenosusinot ļoti sausus.Tātad, sastāvdaļas:
- rieksti, kas paliek pāri no riekstu piena, es lietoju zemes mandeļu atlikumus, jo šie rieksti ir izdevīgāki piena gatavošanai (par piena gatavošanu citos rakstos),
- mazliet kanēļa, tas piešķir negaidīti labu un neuzkrītošu garšu,
- rozīnes,
- karote medus saldumam,
- saules puķu sēklas,
- banānu-ābolu-dažu dateļu biezenis, lai sastiprinātu masu.
Gan muslī, gan cepumos nerakstu % sastāvam, jo ir vērts eksperimentēt un paļauties savām sajūtām, kā jau kulinārijā! Ja Jums izdodas atklāt kādu super labu kombināciju, dalies ar to, būšu pateicīga! Veiksmi un lai izdodas
No comments:
Post a Comment